محل تبلیغات شما

حقوق اهل بیت (ع) و وظایف ما

غیر از مودت اهل بیت که در قرآن هم آمده است ، در روایات فراوانی حقوق آنان بر عهده ما و وظیفه ما در برابر اهل بیت بیان شده است و ابواب متعددی از احادیث درباره ولایت ، محبت ، مودت و نصرت اهل بیت وجوددارد(16)که فهرستی از آن حقوق و وظایف ، چنین است :

1 - مودت و محبت .

در زیارت جامعه است :

بموالاتکم تقبل الطاعة المفترضة و لکم المودة الواجبة » .

به سبب ولایت شما طاعت واجب پذیرفته می شود و مودت واجب » برای شماست .

پیامبر خدا صلی الله علیه وآله در حدیثی مفصل ، خطاب به سلمان و ابوذر و مقداد از جمله فرموده است :

صفحه

ان مودة اهل بیتی مفروضة واجبة علی کل مؤمن ومؤمنة . . . » (17)

مودت اهل بیت من بر هر مرد و زن با ایمان ، فرض و واجب است .

امام علی علیه السلام فرمود :  علیکم بحب آل نبیکم فانه حق الله علیکم »()

بر شما باد محبت دودمان پیامبرتان ، که این حق خدا بر گردن شماست .

2 - تمسک و چنگ زدن به آستان آنان .

پیامبر خدا صلی الله علیه وآله فرمود :  من تمسک بعترتی من بعدی کان من الفائزین » . (19)

هر کس پس از من به خاندانم چنگ بزند و تمسک جوید ، از رستگاران خواهد بود .

3 - ولایت و پذیرش رهبری آنان .

علی علیه السلام فرمود :  لنا علی الناس حق الطاعة والولایة » . (20)

برای ما بر عهده مردم حق اطاعت و ولایت است .

4 - مقدم داشتن آنان بر دیگران .

رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمود : اهل بیتی نجوم لاهل الارض ، فلا تتقدموهم و قدموهم فهم الولاة بعدی »(21).

خاندان من ستارگانی برای اهل زمین اند ، پس از آنان جلو نیفتید ، بلکه آنان را جلو اندازید ، که آنان پس از من والیان اند .

5 - اقتدا به آنان در امور دین و دنیا .

اهل بیتی یفرقون بین الحق والباطل و هم الائمة الذین یقتدی بهم » . (22)

اهل بیت من میان حق و باطل را جدا می کنند و آنان پیشوایانی هستند که باید به آنان اقتدا کرد .

6 - اکرام و احترام نسبت به آنان .

ایها الناس ! عظموا اهل بیتی فی حیاتی و من بعدی و اکرموهم و فضلوهم » . (23)

ای مردم ، اهل بیت مرا بزرگ بدارید ، چه در حال حیاتشان چه پس ازمن و آنان را احترام و اکرام کنید و آنان را بر دیگران برتری دهید .

7 - ادای خمس اموال و درآمدها .

آیه 41 انفال ، خمس را برای خدا و رسول و ذوی القربی و . می داند .

8 - نیکی کردن و پیوند داشتن با آنان و ذریه ایشان .

امام صادق علیه السلام : من لم یقدر علی صلتنا فلیصل صالحی موالینا یکتب له ثواب صلتنا » .(24).

هر کس نتواند با ما صله و پیوند و نیکی داشته باشد با دوستان صالح ما پیوند داشته باشد ، تا برای او پاداش ارتباط با ما و نیکی به ما نوشته شود .

صفحه 20

9 - صلوات و درود فرستادن بر آنان .

پیامبر خدا صلی الله علیه وآله فرمود : من صلی صلوة لم یصل فیها علی ولا علی اهل بیتی لم تقبل منه » . (25)

هرکس نمازی بخواند که در آن بر من و اهل بیتم صلوات نفرستد ، نمازش از او پذیرفته نیست .

10 - یاد کردن آنان و فضایلشان .

امام صادق علیه السلام فرمود : خیر الناس من بعدنا من ذاکر امرنا و دعا الی ذکرنا » .(26).

بهترین مردم پس از ما کسی است که کار و فرهنگ ما را یاد کند و مردم را به یاد ما فراخواند .

امام باقرعلیه السلام فرمود :  ان ذکرنا من ذکر الله و ذکر عدونا من ذکر الشیطان » .(27)

یاد کرد ما از یاد خداست و یاد دشمن ما ، از یاد دشمن است .

11 - ذکر مصائب و مظلومیت آنان .

امام صادق علیه السلام ( درباره مجالسی به یاد عزای اهل بیت ) : ان تلک المجالس احبها فاحیوا امرنا ، انه من ذکرنا او ذکرنا عنده فخرج من عینیه مثل جناح الذباب غفرالله له ذنوبه » .(28)

صفحه 21

این مجالس را دوست می دارم ، پس امر و فکر ما را زنده بدارید ، هماناکسی که از ما یاد کند یا ما نزد او یاد شویم و از چشمانش به اندازه بال مگسی اشک آید ، گناهانش آمرزیده می شود .

12 - رفتن به زیارت قبور مطهرشان .

امام رضا علیه السلام فرمود :  ان لکل امام عهدا فی عنق اولیائه و شیعته و ان من تمام الوفاء بالعهد زیارة قبورهم » . (29)

برای هر امامی عهد و پیمانی بر گردن دوستان و پیروان اوست و ازنشانه های وفای کامل به این عهد و پیمان ، زیارت قبر امامان است .

نقش اجتماعی و تربیتی زیارت ، آن قدر بسیار است که نشانه کمال حج و زیارت خانه خدا به شمار رفته است و احادیث فراوانی به زیارت اهل بیت وامامان معصوم ، چه در حال حیاتشان و چه پس از وفات ، سفارش کرده است . (30).

امام باقرعلیه السلام فرمود : همانا مردم فرمان یافته اند که سراغ این سنگها ( ی کعبه ) آمده ، آنها را طواف کنند ، سپس نزد ما آیند و ولایت و همبستگی خویش را به ما خبر دهند و یاری خود را بر ما عرضه کنند .(31).

این بعد اجتماعی و ی حج را در زمینه پیوند یاری » و ارتباطولایی » با امامان حق نشان می دهد . پاداشهای عظیمی که برای زیارت

صفحه 22

روایت شده ، بویژه زیارت کربلا و خراسان ، زیارت اربعین و عاشورا ، زیارت از دور و نزدیک ، نشان اهمیت مساله است . زیارت ، علاوه بر آنکه تکلیف مانسبت به امامان است ، نقش محبت آفرینی هم دارد ( بعدا اشاره خواهدشد ) .

رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمود : ایارة تنبت المودة » .(32).

زیارت و دیدار ، مودت و دوستی به بار می آورد .

16 ) از جمله ر . ک : بحارالانوار ، ج 27 ، ص 51 تا 254 .17 ) بحارالانوار ، ج 22 ، ص 315 . ) غرر الحکم ، حدیث 6169 .19 ) اهل البیت فی الکتاب والسنه ، ص 369 .20 ) غرر الحکم .21 ) احتجاج طبرسی ، ج 1 ، ص 198 .22 ) همان ، ص 197 .23 ) احقاق الحق ، ج 5 ، ص 42 .24 ) ثواب الاعمال ، ص 124 .25 ) احقاق الحق ، ج ، ص 310 .26 ) امالی طوسی ، ص 229 .27 ) الکافی ، ج 2 ، ص 496 .28 ) ثواب الاعمال ، ص 223 .29 ) من لایحضره الفقیه ، ج 2 ، ص 577 .30 ) درباره روایات مربوط به زیارت ، از جمله ر . ک : بحارالانوار » ، ج 97 تا 99 ، من لایحضره الفقیه » ، ج 2 ، کامل ایارات » ، عیون اخبار الرضا » .31 ) وسایل الشیعه » ، ج 10 ، میزان الحکمه » ، ج 4 و نیز چهل حدیث زیارت » ، نشر معروف ، ازنویسنده .32 ) بحارالانوار ، ج 71 ، ص 355 .

ذکر و یاد خدا در زندگی ما چه تاثیری دارد؟

با این‌ها مدارا کنیم

حقوق اهل بیت (ع) و وظایف ما

، ,آنان ,اهل ,زیارت ,ص ,ج ,، ص ,، ج ,اهل بیت ,علیه السلام ,» ، ,علیه السلام فرمود ,باقرعلیه السلام فرمود ,امام باقرعلیه السلام

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

روانشناسی کودکان فروش دستگاه کارتن سازی وجعبه سازی کانال سازی کولر در مشهد 09158197795 خدمات کشاورزی بخش خصوصی مهندس بابک سیمرغ